Äitienpäiväunelmia

Julkaistu Etelä-Suomen Sanomissa äitienpäivänä 13.5.2018.

Kun odotin ensimmäistä lastamme minulle sanottiin, että kaikki muuttuu. Sain paitsi elämääni lisää iloa ja rakkautta, mutta aloin myös nähdä kaikki lapset ja perheet, jotka kulkivat kauppakeskuksen käytäviä pitkin. Aloin ymmärtää kaikki ne asiat, paineet ja vaatimukset, jotka vaikuttavat perheellisten ihmisten elämään.

Useimmat päivät ovat hienoja, täynnä pienten lasten iloja, suruja ja ihmetyksen aiheita. Äidin tarpeet ovat silti aina toissijaisia.

 

Äiti asettaa aina jonkun toisen tarpeet omien tarpeidensa edelle, tai hänen ainakin oletetaan asettavan. Äitiyteen liittyvässä politiikassa on hieman jotain samaa.

Esimerkiksi neuvolajärjestelmä. Meillä on hieno, äitejä tukeva neuvolajärjestelmä, joka kuitenkin rakentuu ensisijaisesti lapsen edulle.

Tai perhevapaauudistus, josta keskusteltiin tänä vuonna. Ajatus on hieno: jaetaan vapaat tasaisemmin. Isät kantavat enemmän vastuuta, ja äitien taakka helpottaa.

Keskustelu lähti kuitenkin toisaalta työmarkkinoiden vaatimuksista ja toisaalta lapsen edusta. Äidit tulivat toisena tai kolmantena.

 

Äitienpäivä lienee paras päivä unelmoida myös sellaisesta politiikasta, joka lähtisi ensijaisesti äidin tarpeista. Tämän ei pitäisi olla kovin vaikeaa, jos kysyy itseltään millaisissa asioissa minä tarvitsisin tukea tai mikä auttaisi jaksamaan.

Unelmointi omista tarpeista käsin voi tuntua väärältä, koska yksin pärjäämisen eetos on niin vahva. Mutta mitäpä, jos me kokeilisimme sitä?

Voisiko synnyttänyt äiti saada kodinhoitopalveluita kahden viikon ajan, mikä mahdollistaisi keskittymisen toipumiseen ja vauvaan? Tai voisiko valtio korvata naisille lantionpohjatreeniä synnytyksen jälkeen?

Entä voisiko kunnissa olla päiväkoteja, jonne lapsen voisi viedä matalalla kynnyksellä muutamaksi tunniksi ja tehdä sillä ajalla mitä haluaa?

 

Näitä ja muita tukevia palveluja on jo tarjolla maksukyvystä tai turvaverkon tiheydestä riippuen. Unelmoin kuitenkin Suomesta, jossa kaikille äideille kuuluisi palveluja, jotka lähtisivät ensisijaisesti äidin tarpeista.

Hyvää äitienpäivää kaikille!

 

Anniina Peltola

Keskusta

Iitti