Olen saanut vastata monta kertaa kysymykseen, miksi eteläkarjalalaisen tai eteläsavolaisen kannattaisi äänestää kymenlaaksolaista ehdokasta. Olen vastannut, että kannattaa äänestää itselleen parasta ehdokasta, oli hän sitten mistä päin vaalipiiriä tahansa.
Vastaustani olen jatkanut arvelulla, että uusi vaalipiiri koituu Kaakkois-Suomen eduksi.
Kaakkois-Suomen eri alueiden edut ovat monella tapaa samankaltaiset. Kaikkialla on ollut perinteistä metsäteollisuutta. Nyt Lappeenrannan Kaukaassa UPM tuottaa biodieseliä, ja Myllykoskelle on suunnitteilla biopolttoainetehdas. Metsä- ja biotalous tuovat uutta työtä, ja sen edellytyksistä pitää eduskunnan huolehtia.
Venäjä on samalla tapaa lähellä, ja venäläisten tuomat matkailueurot tärkeitä. Rajanylitys- ja maanomistuskysymykset ovat tärkeitä.
Korkeakouluja tai niiden kampuksia on kaikissa alueen suuremmissa kaupungeissa. Uudet ideat ja tuore energia tuovat lisäelinvoimaa.
Teiden kunto puhuttaa kaikkialla. Sen sijaan, että kilpailisimme rahoituksesta, tarvitsemme enemmän liikenneinfrainvestointeja, kuten Ruotsissa.
Liian helposti keskustelu menee alueiden väliseksi kilpailuksi. Alueellista edunvalvontaa tarvitaan, mutta liiallinen käpertyminen estää mahdollisuuden nähdä yhteiset edut.
Toivottavasti rajan poistaminen vaalipiirien väliltä auttaa siinä, että Kaakkois-Suomea voidaan kehittää kokonaisvaltaisesti. Kaakkois-Suomen kansanedustajat valitaan edustamaan koko aluetta sekä laittamaan koko Suomi kuntoon.
Vaalipiirin eri alueilla on enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Kaakkois-Suomen kannattaakin pitää yhtä, vain pitkäjänteisellä yhteistyöllä saadaan tuloksia aikaan. Pitkällä aikavälillä se koituu koko alueen eduksi.
Anniina Peltola