Kansan rahat eivät makaa pankkitileillä

(Julkaistu Kymen Sanomissa 11.12.2014 ja Kouvolan Sanomissa 14.12.2014)

Kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.) on patistanut tallettajia rahoittamaan suomalaisia yrityksiä. Paateron mukaan pankkitileillä makaa 80 miljardia euroa. Ministeri haluaisi, että ihmiset sijoittaisivat pörssiyhtiöihin tai muihin yhtiöihin.

Paatero haukkuu väärää puuta. Todellisuudessa rahat eivät makaa pankkitileillä. Kaikkien meidän rahat ovat koko ajan liikkeessä: tileille tulee euroja, joilla ostetaan ruokaa ja maksetaan laskuja. Lisäksi tileillä olevat rahat mahdollistavat pankeille sen, että ne voivat lainata yrityksille (Finanssialan keskusliitto 28.10.). Suomessa yritykset hakevat rahaa pankeista. Pankkilainasta ovat riippuvaisia ennen kaikkea pienet ja keskisuuret yritykset. Jos kaikki vetäisivät talletuksensa pankeista, yritysten mahdollisuus saada lainaa heikkenisi.

Siinä Paatero on oikeassa, että suomalaisyritykset tarvitsevat lisää rahoitusta, ja rahoitusmahdollisuuksia pitää kehittää. Lainansaanti on monelle yritykselle ongelma, ja vakuusvaatimukset ja lainaehdot ovat tiukat.

Konkreettinen parannus tilanteeseen olisi, jos Finnvera voisi antaa lainaa suoraan yrityksille.

Anniina Peltola (kesk.), Iitti