Maakansan Suomi 100 -juhla, kunnan tervehdys

Hyvät viiden kylän kyläläiset, kesäasukkaat, muut juhlavieraat sekä juhlan rakentajat

Suomi 100 -juhlavuosi osuu Iitin kunnan osalta murroskohtaan: olemme siirtymässä ensi vuonna Päijät-Hämeeseen, ja tänä vuonna olemme aloittaneet uuden valtuuston voimin Iitin kunnan kehittämisen.

Valtuuston työ on alkanut erityisesti kuntastrategian luomisella. Kuntastrategia määrittelee sen, mitä painopisteitä valitsemme Iitin kehittämiseksi. Sitä voi verrata kyläsuunnitelmaan, jota Maakansan alueella parhaillaan päivitetään.

Kunnan päätöksenteossa resurssit ovat niukkoja. Olen monta kertaa havahtunut siihen, että joku ajattelee resursseja jaettaessa, että haja-asutusalueilla pitää tehdä itse kaikki siellä tapahtuva kehitystyö.

Iitissä ja Suomessa ei kuitenkaan ole kahden kerroksen väkeä. Ei ole heitä, jotka asuvat maaseudulla ja tekevät kaiken itse. Eikä ole heitä, jotka asuvat keskustoissa ja joille julkinen valta, kunta tai valtio, rakentaa kaiken valmiiksi.

Kunnan ja yhteiskunnan pitää kohdella jokaista kuntalaista ja kansalaista asuinpaikasta huolimatta tasapuolisesti. Sitten kun niukat resurssit on jaettu ja käytetty, on vapaaehtoistyön ja talkoiden vuoro.

Onneksi Iitissä on onnistuttu tässä työnjaossa kohtuullisesti, mutta se on vaatinut työtä.

Kun pystymme vaalimaan ajatusta ihmisten ja alueiden tasapuolisesta kohtelusta, lepää Iitin kunnankin kehitystyö kestävällä pohjalla. Halu tehdä yhdessä enemmän ja halu tehdä talkootyötä kasvavat, kun tasapuolisuus toteutuu.

Kunnan tehtävä onkin vaalia yhteisöllisyyden henkeä kunnan alueella.

Valtuuston puheenjohtajana on hienoa todeta, että kylät Iitissä ovat täynnä elämää. Toissa viikolla muurattiin Vuolenkosken liikuntahallin peruskivi.

Tänään saamme jokainen olla osa tätä upeaa, talkoilla tehtyä 170 hengen juhlaa.

Suomi 100 -juhlavuoden teema on Yhdessä, Tillsammans. Tämä juhla on sitä, mitä satavuotias Suomi haluaakin nähdä. Tulemme yhteen ja juhlimme itsenäisyyttä hymyssä suin.

Hyvää juhlaa ja hyvää itsenäisyyden satavuotisjuhlaa Iitin kunnan puolesta!