Tehdään Iitistä viiden tähden kunta!

Kuntavaalien alla on julkaistu useita arvioita siitä, minkälaisia kuntia Suomen kunnat ovat. Kahdesta arvioista – Suomen Kuvalehden ja Ylen – on käytetty tähtiluokitusta arvioimaan kuntien menestystä.

Suomen Kuvalehden kuntarakingissa Iitti kuuluu neljän tähden kuntiin. ”Se, että kunta ei nouse otsikoihin suurine kehityshankkeineen, ei tarkoita, etteikö kunnassa olisi elinvoimatekijöitä”, SK kirjoittaa neljän tähden kunnista. No, Iitti nousee otsikoihin kehityshankkeineen (KymiRing, Kimolan kanava) ja on sen lisäksi muutenkin elinvoimainen. Lehden mukaan neljän tähden kunnilta odotetaan kuitenkin enemmän kehitystyötä kuin viiden tähden kunnilta, että elinvoima säilyy ja kehittyy. (Linkki SK:n kuntarankingiin: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/sk-testasi-kunnat-viiden-tahden-hotelleja-yhden-tahden-majataloja/)

Laajemman kuntatutkan on julkaissut Yle. Ylen Kuntatutka on hieno, ja siihen kannattaa tutustua laajemminkin. Iitti arvioinnissa keskimäärin 3,5 tähden kunta. Taloudesta ja ilmapiiristä saamme neljä tähteä, elinvoimasta ja terveydestä kolme tähteä. (Linkki Ylen Kuntatutkaan: http://yle.fi/uutiset/3-9490180#Iitti)

Keskimäärin Iitti on siis neljän tähden kunta. Mutta ei ole mitään syytä, ettemmekö voisi olla viiden tähden kunta. Mitä se vaatii?

1. Panostetaan lisää elinvoimaan. Luodaan toimiva infrastruktuuri kaikelle yritystoiminnalle, panostetaan työllisyyteen ja otetaan kaikki irti KymiRingistä.

2. Kehitetään varhaiskasvatusta ja opetusta. Rakennetaan uusi päiväkoti puusta ja mahdollistetaan opettajille jatkuva täydennyskoulutus.

3. Panostetaan vielä enemmän ilmapiiriin ja juhlistetaan Iitti-tekoja.

Ainakin näitä toimia vaaditaan, jotta Iitti on seuraavissa kuntarankingeissa viiden tähden kunta. Kun panostamme elinvoimaan, koulutukseen ja ilmapiiriin, niin myös talous ja terveys kohenevat lisää.

Tehdään siis Iitistä viiden tähden kunta!