Uudeksi tavoitteeksi Teslan autotehdas

Julkaistu Kouvolan Sanomissa (12.8.2018) ja Etelä-Suomen Sanomissa (13.8.2018)

Kymi Ring on edennyt kriittisen pisteen yli. Hankkeen ympärillä on edelleen epävarmuutta, mutta se etenee kohti tavoiteltua lopputulosta, MotoGP-kisoja.

Monien mielissä Kymi Ring on vain moottorirata- ja matkailuhanke. Jos keuhkoihin vetää hyppysellisen Kymi Ring -henkeä, mahdollisuuksien taivaanrantaan alkaa piirtyä myös muita pilvenpiirtäjiä.

Liikenteen sähköistyminen on yksi maailmaa muokkaavista megatrendeistä. Kaakkois-Suomessa ja Päijät-Hämeessä on edellytykset tarttua uuden teollisen aikakauden mahdollisuuksiin.

LUT-konsernin yksiköt kouluttavat eri alojen ammattilaisia Lappeenrannassa ja Lahdessa. Xamk ja alueen ammattioppilaitokset täydentävät osaavan työvoiman tarjontaa Kymi Ring -alueella.

Kouvolan ja Kotkan logistiikkaketjut tarjoavat portin itään ja länteen. Lukuisat sähkövoimalat mahdollistavat luotettavan sähkönsaannin uusillekin teollisuusyrityksille.

Kymi Ringin testi- ja kilpailumahdollisuudet ovat kirsikka kakun päällä – syy yrittää jotain uutta. Tavoitteen pitää olla riittävän suuri.

Teslan akkutehdasta puuhattiin Suomeen, miksei tänne olisi mahdollista saada koko autotehdasta?

Kymi Ring -alueesta, Kaakkois-Suomesta ja Päijät-Hämeestä, on mahdollista tehdä houkutteleva amerikkalaisille, kiinalaisille tai muunmaalaisille sähköautonvalmistajille. Tehdastarjouksen tekeminen vaatii yksityisten yritysten ja julkisen sektorin tiivistä yhteistyötä.

Meillä on siihen paukkuja. Olemmeko siihen valmiita?

Anniina Peltolakunnanvaltuuston puheenjohtaja (kes.), Iitti