Puhe itsenäisyyspäivänä: Ei koskaan enää sotaa

Puhe itsenäisyyspäivänä 6.12.2017 Iitin kirkon sankarihaudoilla.

Arvoisat sotiemme veteraanit

Arvoisa kirkkoherra

Hyvät naiset ja miehet

Olemme kokoontuneet tänään laskemaan seppeleen sankarivainajien muistolle. Tänä itsenäisyyspäivänä, kun Suomi täyttää 100 vuotta, tämä päivä on erityinen.

Tänään Suomi täyttää sata vuotta. Itsenäisen Suomen satavuotinen historia on täynnä merkkipaaluja ja oman juhlan arvoisia asioita. Olemme saavuttaneet kansakuntana hienoja asioita, mutta se ei ole tullut ilman hintaa.

Laskemme seppeleen sankarihaudoille. Sankarit, joiden muistoa kunnioitamme seppelein, maksoivat itsenäisen Suomen puolesta sen kaikista kalleimman  hinnan – oman henkensä.

Sankarivainajia ei olisi ilman sotia. Suomi on käynyt itsenäisyyden aikana neljä sotaa. Jokainen niistä on ollut kansallemme suuri koettelemus.

Tänä juhlavuonna on ollut esillä vahvasti kaikkien suomalaisten yhteisen kirjailijan, Väinö Linnan, keskeinen tuotanto. Monet meistäkin ovat nähneet uuden tulkinnan Tuntemattomasta Sotilaasta. Täällä Pohjantähden Alla on puolestaan ollut teattereissa monilla puolin Suomea, esimerkiksi Lahdessa.

Linna kuvaa sodan sellaisena kuin se on. Sota on kärsimystä. Sota on nälkää. Sota on kuolemaa. Sota on surua.

Itselleni on tarttunut Linnan teoksista yksi keskeinen viesti: Ei koskaan enää sotaa.

Muistamme sankarivainajia, koska olemme joutuneet sotimaan. Suomessa veljet ja sisaret ovat käyneet toisiaan vastaan, ja Suomi on joutunut taistelemaan itsenäisyyden puolesta. Mutta emme koskaan enää halua kokea tai ajautua niihin hirmutekoihin.

Sankarivainajat maksoivat kalliin hinnan. Me nautimme parhaillaan sen korosta hyvinvoivassa ja turvallisessa Suomessa. Kunnioitamme parhaiten sankarivainajien muistoa lupaamalla, että itse pyrimme välttämään sodan viimeiseen asti.

Ulkopuoliselle uhkalle voimme vähemmän. Sisäisesti meidän tehtävämme on rakentaa luottamusta ja ymmärrystä toistemme välille, vaikka se välillä olisi vaikeaa.

Kun luotamme toisiimme ja olemme sisäisesti vahvoja, kohtaa Suomi kaikki uhkat vahvana ja yhtenäisenä. Vahvana ja yhtenäisenä voimme parhaiten varmistaa sen, ettei uusia sankarivainajia enää tarvita.

Sankarivainajien muistoa kunnioittaen toivotan teille hyvää ja arvokasta itsenäisyyspäivää.