Joulu-Kausalan avajaiset: Maini Volotisen hieno ele toi joulumieltä

Puhe Joulu-Kausalan avajaisissa 24.11.2017.

Hyvää perjantai-iltapäivää!

Joulu-Kausala on meille iittiläisille jokavuotinen perinne. Joulu-Kausalan avajaiset starttaavat monella joulukauden, sopivasti viikko ennen ensimmäistä adventtia.

Meillä kaikilla on omat muistomme joulu-Kausalasta. Jotkut meistä on voittanut Kausalan jouluarvonnan ja saanut lahjakortin paikallisiin yrityksiin. Toiset tekevät hyviä löytöjä tänään. Moni tulee aistimaan tunnelmaa, tai moikkaamaan pukkia.

Kerron teille yhden omakohtaisen tarinan:

****

Mahtaakohan joku vielä muistaa matkailusihteeri Maini Volotisen? Hän työskenteli Iitin kunnan palveluksessa silloin, kun minä olin yläasteella.

Olin ollut kesällä kunnalla kesätöissä. Ja kun syksy tuli, Maini otti yhteyttä ja pyysi tulemaan mukaan suunnittelemaan kulkuetta joulukauden avajaisiin. Meitä oli muutamia yläkouluikäisiä, jotka tartuimme Mainin pyyntöön.

Mikäs sen mukavampaa, kun päästä mukaan avamaan kunnan yhteistä jouluperinnettä – etenkin kun pääsi itse vaikuttamaan sen sisältöön. Meille tuli – tietenkin – mieleen, että joulukulkueesta pitää olla glitteriä. Oli järjestettävä kyyti Kouvolaan, Tiimariin, glitteriostoksille, jotenkin se saatiin järjestymään ja tarvikkeet näin hommattua.

Kulkue lähti liikkeelle kirjaston pihalta. Kävelimme pitkin Kauppakatua ja S-Marketin ohi, ja heitimme ympäriinsä kimaltelevaa glitteriä. Hauskaa oli, ainakin meillä. Joulumieltä riitti kaikille!

****

Kerroin tämän tarinan kahdesta syystä: Kaikista meistä on kiva muistella menneitä ja mukavia kokemuksia. Mutta ehkä se tärkeämpi syy liittyy Mainiin.

Mainin pyyntö levitti joulumieltä eteenpäin. Hän pyysi teini-ikäisiä tyttöjä mukaan tekemään Joulu-Kausalasta pikkaisen kimaltelevamman kuin se ehkä muuten olisi ollut.

Joulumieli ei ole kiinni säästä ja oikeastaan joulumieltä on aika helppo levittää, kun kysyy itseltään kaksi kysymystä: Mikä tekee minut iloiseksi? Minkä arvelen tekevän muut iloiseksi?

Mainin pyyntö oli hieno ele, joka antoi minulle koko elämän kestävän, pienen mutta lämpimän muiston Joulu-Kausalasta.

****

Kunnan puheenvuorossa on syytä kerrata hieman, mitä on meneillään:

  • koko syksyn olemme työstäneet uutta kuntastrategiaa, joka ohjaa kunnan toimintaa seuraavat 4 vuotta. On valittu kolme painopistettä: lapsiperheiden palvelut, elinvoiman kehittäminen sekä palvelujen tehostaminen. Kiitos kaikille teille 460, jotka vastasitte kuntalaiskyselyyn
  • kunnan uudet verkkosivut on julkaistu tänään, niitä on hartaasti toivottu, nyt on uudistus tehty ja sivuja päästään kehittämään, kaikki vinkit ja palaute on tervetullutta
  • terveyspalvelut ovat tärkeitä ja niiden kehittämiseksi ja ylipäätään kunnassa pitämisen eteen teemme hartiavoimin töitä
  • suuria investointeja on vireillä monia: Uusi puinen päiväkoti, valokuituverkon loppuunsaattaminen koko kunnan alueella, Kimolan kanava ja tietenkin Kymiring, kaikki ei riipu meistä mutta kaikkiin voimme kuitenkin vaikuttaa

****

Kunnan näkökulmasta on hienoa, että Joulu-Kausalan perinne jatkuu edelleen. Kiitos siitä kuuluu kaikille juhlan järjestäjille, sekä paikallisille yrittäjille, jotka tarjoavat löytöjä ja järjestävät arvonnan vuodesta toiseen.

Hyvää Joulu-Kausalan avajaispäivää, ja hyvää joulun odotusta kaikille!